Άρθρο 6: Έναρξη Παιχνιδιού και χαρακτηριστικά του κύκλου
1) Για να ξεκινήσει ο αγώνας θα πρέπει να γίνει κλήρωση από τους αθλητές. Ο νικητής της κλήρωσης διαλέγει αγωνιστικό χώρο και ξεκινάει πρώτος. Αν ο αγωνιστικός χώρος έχει αποφασιστεί από τον διαιτητή ή τον διοργανωτή του αγώνα τότε δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής των αθλητών.
2) Η μετακίνηση σε άλλο αγωνιστικό χώρο πρέπει να γίνει μόνο με απόφαση του διαιτητή ή της Επιτροπής Αγώνα.
3) Ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει το αρχικό σημείο που θα τοποθετηθεί ο κύκλος ή σχεδιάζει έναν στο έδαφος ο οποίος δεν πρέπει να έχει διάμετρο μικρότερη των 35 εκ., ούτε μεγαλύτερη των 50εκ.
4) Οι διαστάσεις των κύκλων όπως αυτές έχουν γίνει αποδεκτές από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FIPJP), εσωτερική διάμετρο 50εκ. (± 2χιλ.) και πρέπει να είναι άκαμπτος.
5) Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πτυσσόμενοι κύκλοι, οι οποίοι πληρούν τις παραπάνω προδιαγραφές και έχουν εγκριθεί από την FIPJP σχετικά με την ακαμψία τους.
6) Τα πόδια του αθλητή πρέπει να είναι ολόκληρα μέσα στον κύκλο, δεν πρέπει να πατάνε στην περίμετρό του. Επίσης κανένα μέλος του σώματος του αθλητή δεν πρέπει να πατάει στο έδαφος εκτός των ορίων του κύκλου.Τέλος το πόδι δεν πρέπει να σηκωθεί από το έδαφος μέχρι η μπάλα που μόλις παίχτηκε ακουμπήσει στο έδαφος.
7) Όποιος δεν ακολουθεί τον παραπάνω κανονισμό αντιμετωπίζει ποινές που προβλέποντε στο άρθρο 35.
8) Ο κύκλος πρέπει να μαρκάρετε πριν την έναρξη του γύρου και αφού έχουν σβηστεί τα μαρκαρίσματα των προηγούμενων από αυτόν.
9) Σε περίπτωση που σηκωθεί ο κύκλος πριν ολοκληρωθεί ο γύρος τότε ο κύκλος επανατοποθετήτε στο σημείο που έχει μαρκαριστεί, αλλά δικαίωμα για να ρίξουν τις μπάλες τους έχουν μόνο οι αντίπαλοι αθλητές.
10) Εαν ο στόχος σταματήσει σε μη έγκυρο σημείο τότε ο αντίπαλος πρέπει να τοποθετήσει τον στόχο σε ένα έγκυρο σημείο της αρεσκείας του. Εαν ο στόχος τοποθετηθεί πάλι σε μη εγκυρο σημείο ο αιθλητής αντιμετωπίζει ποινές που αναφέρονται στο άρθρο 35. Σε περίπτωση επανάληψης του ίδιου παραπτώματος τότε ο αθλητής λαμβάνει ακόμα μία κάρτα, η οποία προσμετράται αθροιστικά στις ήδη υπάρχουσες που έχει λάβει ο αθλητής.
11) Το παιχνίδι μπορεί να ξεκινήσει οποιοσδήποτε αθλητής της ίδιας ομάδας και όχι υποχρεωτικά αυτός που έριξε τον στόχο (κοσονε).
12) Οι αθλητές πρέπει να σημαδεύουν τον στόχο (κοσονέ) καθώς και τις μπάλες τους σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν γίνεται
δεκτός οποιοσδήσποτε ισχυρισμός και οι αποφάσεις των διαιτητών βασίζονται στην ισχύουσα θέση των αντικειμένων.
*** Εξαίρεση για την συνθήκη 6 του άρθρου 6 αποτελούν οι αθλητές ΑμΕΑ οι οποίοι έχουν αναπηρία στα κάτω άκρα. Για τους αθλητές αυτής της κατηγορίας, αν βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι αρκεί η μία ρόδα του αμαξιδίου να είναι εντός του κύκλου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αρκεί το ένα πόδι να βρίσκετε εντός του κύκλου.
Άρθρο 7: Πέταγμα κοσονέ
1) Για τις κατηγορίες νέων και ενηλίκων, η επιτρεπτή απόσταση του στόχου (κοσονέ) με το εσωτερικό του κύκλου, πρέπει να είναι από 6μ. μέχρι και 10μ. Για αθλητές μικρότερων ηλικιών μπορεί να οριστεί και μικρότερη απόσταση.
2) Η απόσταση του κύκλου από οποιοδήποτε εμπόδιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1μ., ενώ από εν ενεργεία στόχο ή κύκλο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,5 μ.
3) Ο στόχος (κοσονέ) πρέπει να είναι ορατός από τον αθλητή που βρίσκεται μέσα στον κύκλο, σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ορατότητα του στόχου (κοσονέ) ο διαιτητής μπορεί να πάρει απόφαση, χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα της ένστασης από τους αθλητές.
4) Ο στόχος (κοσονέ) πρέπει να πετιέται από μέσα από τον κύκλο από το σημείο που τελείωσε ο προηγούμενος γύρος. Σε περίπτωση που η θέση του κύκλου δεν πληροί την συνθήκη 2 του άρθρου 7, τότε ο αθλητής πρέπει να τοποθετήσει τον κύκλο σε σημείο που να ικανοποιείται η συνθήκη 2 του άρθρου 7.
5) Σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται η συνθήκη 1 του άρθρου 7, τότε πρέπει να μετακινηθεί ο κύκλος προς τα πίσω αλλά στην ίδια ευθεία με την τελευταία θέση του στόχου ώστε να φτάσουμε στα επιτρεπτά όρια της συνθήκης 1.
6) Σε περίπτωση που ο στόχος πεταχτεί σε λάθος όρια, όπως αυτά αναφέρονται στις παραπάνω συνθήκες τότε η αντίπαλη ομάδα πρέπει να μετακινήσει τον στόχο (κοσονέ) στα επιτρεπτά όρια. Αν τα όρια δεν επιτρέπουν να γίνει αυτό, έχει το δικαίωμα να μετακινήσει τον στόχο ή και τον κύκλο για να επιτευχθει η μετακίνηση του στόχου.
7) Το πέταγμα του στόχου (κοσονέ) πρέπει να γίνει μέσα σε ένα λεπτό, ενώ αν ο στόχος πρέπει να μετακινηθεί λόγω της συνθήκης 6 του άρθρου 7, τότε η
αντίπαλη ομάδα πρέπει να το πράξει άμεσα.
Άρθρο 8: Εγκυρότητα του στόχου κατά τη ρίψη του
1) Ο στόχος θεωρείται άκυρος αν χτυπήσει σε οποιοδήποτε εν κινήσει εμπόδιο (διαιτητής, θεατής, ζώο κ.λ.π)
2) Εάν ο στόχος (κοσονέ), ακουμπήσει σε αθλητή που προέρχεται από την ίδια ομάδα, τότε αθλτής της αντίπαλής ομάδας έχει το δικαίωμα να τοποθετήσει τον στόχο σε ένα έγκυρο σημείο κατά την κρίση του.
3) Εάν παιχτεί η πρώτη μπαλιά από την ομάδα που είναι η σειρά της να παίξει, υπάρχει το δικαίωμα της αμφισβήτησης για την εγκυρότητα της θέσης του στόχου (κοσονέ) από την αντίπαλη ομάδα, εκτός και αν ο στόχος έχει τοποθετηθεί από την αντίπαλη ομάδα ή έχει παιξει και η αντίπαλη ομάδα.
4) Θα πρέπει να υπάρχει αποδοχή και από τις δύο ομάδες ότι ο στόχος είναι σε μη εγκυρη θέση όπως αυτή ορίζεται από την συνθήκη 1 του άρθρου 7. Σε διαφορετική περίπτωση αποφασίζει ο διαιτητής χωρίς το δικαίωμα ένστασης από τις ομάδες.
Άρθρο 9: Ακύρωση του στόχου κατά τη διάρκεια ενός γύρου
1) Ο στόχος (κοσονέ) θεωρείται άκυρος, όταν βγει εκτός των ορίων του αγωνιστικού χώρου, όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 5. Εξαίρεση αποτελεί αν κοιτώντας εντελώς κάθετα τον στόχο διαπιστωθεί ότι αυτός (στόχος) ακουμπάει στο όριο του αγωνιστικού χώρους.
2) Όταν αυτός (στόχος) βρίσκεται εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά είναι δεν είναι ορατός από τον αθλητή.
3) Εάν ο στόχος (κοσονέ) βρίσκεται εντός αγωνιστκικού χώρου και κρύβεται από μία μπάλα τότε δεν θεωρείται άκυρος. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αμφιβολία ότι ο στόχος δεν είναι ορατός από τον αθλητή, τότε ο μόνος που έχει δικαίωμα να μετακινήσει προσωρινά μία μπάλα από την θέση της είναι μόνο ο διαιτητής.
4) Άκυρος θεωρείται ο στόχος (κοσονέ) όταν αυτός μετακινηθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 15μ. ή σε απόσταση μικρότερη απόσταση μικρότερη των 3μ. από τον κύκλο.
Άρθρο 10: Απομάκρυνση ή μετατόπιση εμποδίων και αντικειμένων
1) Απαγορεύεται από τους παίκτες να μετακινήσουν οποιοδήποτε εμπόδιο βρίσκεται εντός του γηπέδου.
2) Ο αθλητής που είναι έτοιμος για να παίξει ή κάποιος συμπαίκτης του έχει το δικαίωμα να κλείσει μία τρύπα η οποία έχει δημιουργηθεί από την ρίψη
προηγούμενης μπάλας.
3) Σε περίπτωση που ο αθλητής δεν συμμορφώνεται με τον παραπάνω κανόνα έρχεται αντιμέτωπος με τις ποινές περιγράφωνται στο άρθρο 35.
Άρθρο 11: Αλλαγή στόχου ή μπάλας
1) Ένας στόχος (κοσονέ) ή μία μπάλα αθλητή, μπορεί να αλλαχτεί μόνο όταν απομακρυνθεί και δεν μπορεί να βρεθεί μετά το πέρας των 5 λεπτών.
2) Ένας στόχος (κοσονέ) ή μία μπάλα αθλητή, μπορεί να αλλαχτεί αν σπάσει. Αν αυτό συμβεί κατά την διάρκεια του γύρου, ο γύρος συνεχίζεται κανονικά χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο κομμάτι του στόχου ή της μπάλας και μετά την λήξη του ο αθλητής έχει το δικαίωμα να αλλάξει ολόκληρο το σετ του ή τον στόχο (κοσονέ).
Άρθρο 12: Όταν ο στόχος κρύβεται ή μετακινείται
1) Όταν ένα φύλλο ή ένα χαρτί κρύψει τον στόχο (κοσονέ) τότε αυτό πρέπει να απομακρυνθεί αμέσως.
2) Όταν ο στόχος (κοσονέ) μετακινηθεί από μπάλα ή στόχο από διπλανό
γήπεδο,τον διαιτητή ή θεατή ή άλλο κινούμενο αντικείμενο, τότε μπορούμε να τον επιστρέψουμε στην αρχική του θέση μόνο εάν πρώτα ο στόχος μας είχε
σημαδευτεί.
3) Όταν ο στόχος (κοσονέ) μετακινηθεί από μπάλα του ίδιου αγώνα, τότε η μετακίνηση θεωρείται νόμιμη και δεν επιστρέφει στην αρχική του θέση.
Άρθρο 13: Μετακίνηση του στόχου σε άλλο αγωνιστικό χώρο
Σε περίπτωση που ο στόχος (κοσονέ) μετακινηθεί σε άλλον αγωνιστικό χώρο, τότε η εγκυρότητα της θέσης του αναλύεται στο άρθρο 9.
Άρθρο 14: Κανονισμοί όταν ο στόχος ακυρώνεται
1) Όταν ο στόχος (κοσονέ) ακυρωθεί και οι δύο ομάδες έχουν ακόμα μπάλες να παίξουν ή δεν έχουν παίξει καμία, τότε ο γύρος ακυρώνεται και ξεκινάει από την
αρχή. Σε αυτή την περίπτωση ξεκινάει πρώτη η ομάδα που είχε κερδίσει τον προηγούμενο γύρο ή κλήρωση.
2) Όταν ο στόχος (κοσονέ) ακυρωθεί και μόνο μία ομάδα έχει μπαλες στην διάθεσή της για να παίξει τότε αυτή η ομάδα κερδίζει τόσους πόντους όσους και οι μπάλες που είναι στα χέρια τους.
Άρθρο 15: Τοποθέτηση του στόχου έπειτα από σταμάτημά του
1) Όταν ο στόχος (κοσονέ) μετακινηθεί από μπάλα του ίδιου αγώνα και στην συνέχεια αλλάξει πορεία από διαιτητή ή θεατή, τότε ο στόχος παραμένει στην τελική του θέση.
2) Όταν ο στόχος (κοσονέ) μετακινηθεί από μπάλα του ίδιου αγώνα και σταματηθεί από αθλητή εντος όμως του αγωνιστικού χώρου, τότε η αντίπαλη ομάδα έχει το δικαίωμα να :
2a) Να αφήσει τον στόχο στην τελική του θέση.
2b) Να μετακινήσει τον στόχο (κοσονέ) στην αρχική του θέση.
2c) Να μετακινήσει τον στόχο (κοσονέ) σε διαφορετική θέση, πάνω σε μία ευθεία που έχει σαν αρχή την αρχική θέση του στόχου (κοσονέ) πριν αυτός χτυπηθεί έως και την απόσταση των 15μ.
* Για να ισχύσουν οι συνθήκες 2a και 2b, θα πρέπει ο στόχος (κοσονέ) να έχει σημαδευτεί πριν, σε διαφορετική περίπτωση ο στόχος (κοσονέ) θα παραμείνει στην τελική του θέση.
** Αν ο στόχος βγει εκτός του αγωνιστικού χώρου τότε, θεωρείται άκυρος σύμφωνα με το άρθρο 14.
Άρθρο 16: Το πέταγμα της πρώτης μπάλας και των υπολοίπων
1) Η πρώτη μπάλα παίζεται από την ομάδα που κέρδισε τον προηγούμενο γύρο ή κέρδισε την κλήρωση. Στην συνέχεια παίζει η ομάδα που δεν έχει τον πόντο μέχρι αυτή η συνθήκη αλλάξει.
2) Ο αθλητής που είναι η σειρά του να παίξει απαγορεύεται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε αντικείμενο ή να σχεδιάσει στο έδαφος γραμμή για να επιρεάσει την πορεία της μπάλας προς τον στόχο (κοσονέ).
3) Ο αθλητής που είναι η σειρά του να παίξει την τελευταία του μπάλα απαγορεύεται να κρατάει και άλλη μπάλα.
4) Σε κάθε βολή μπορεί να παιχτεί μόνο μια μπάλα.
5) Κάθε μπάλα που παίζεται δεν μπορεί να ξαναριχτεί.
6) Η μπάλα μπορεί να ξαναπαιχτεί μόνο αν αλλάξει πορεία από αντικείμενο που προέρχεται από άλλον αγωνιστικό χώρο.
7) Σε περίπτωση που η πρώτη μπαλιά βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, τότε η αντίπαλη ομάδα παίζει μία μπάλα και στην συνέχει παίζουν εναλλάξ για όσο δεν έχουμε έγκυρη μπάλα εντός του αγωνιστικού χώρου.
8) Σε περίπτωση που μετά από κάποιο χτύπημα δεν μείνει καμία μπάλα εντος αγωνιστικού χώρου, τότε εφαρμόζονται όλα όσα περιγράφονται στο άρθρο 29.
Άρθρο 17: Συμπεριφορά των παιχτών και των θεατών
1) Κατά την διάρκεια που έχει ο αθλητής στην διάθεσή του για να ρίξει μία μπάλα, θα πρέπει όλοι όσοι παρακολουθούν να είναι σιωπηροί και να μην του αποσπούν την προσοχή.
2) Η αντίπαλη ομάδα απαγορεύεται να κινούνται, να κάνουν χειρονομίες ή οτιδήποτε άλλο που θα αποσπάσουν την προσοχή του αθλητή.
3) Η αντίπαλη ομάδα θα πρέπει να στέκεται πίσω από τον στόχο ή πίσω από τον αθλητή που παίζει και σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων.
4) Ο αθλητής ή η ομάδα μπορεί να αποκλειστεί από την διοργάνωση, εφόσον δεν συνετιστούν με τις υποδείξεις του διαιτητή και συνεχίσουν με την ίδια συμπεριφορά.
Άρθρο 18: Πέταγμα της μπάλας και μπάλες που βγαίνουν εκτός γηπέδου
1) Απαγορεύεται κάποιος αθλητής να ρίξει δοκιμαστικά μπάλα κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Οι αθλητές που δεν ακολουθούν αυτόν τον κανόνα, αντιμετωπίζουν ποινές όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 35.
2) Οι μπάλες που βγαίνουν εκτός αγωνιστικού χώρου, κατά την διάρκεια ενός αγώνα είναι έγκυρες εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που περιγράφονται στο άρθρο 19.
Άρθρο 19: Άκυρες μπάλες
1) Μία μπάλα θεωρείται άκυρη όταν βγει εκτός αγωνιστικού χώρου. Από αυτό τον κανόνα εξαιρείται η μπάλα η οποία ακουμπάει στην οριακή γραμμή του αγωνιστικού χώρου.
2) Αν μία μπάλα βγει πλήρως εκτός αγωνιστικού χώρου, αλλά επιστρέψει εντός πάλι λόγω κλίσης του εδάφους ή χτυπήσει σε εμπόδιο, τότε αυτομάτωςς πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Αν κατά την επιστροφή της μετακινήσει άλλη μπάλα ή στόχο (κοσονέ) τότε αυτά επιστρέφουν στην αρχική τους θέση αν αυτά προηγουμένος είχαν σημαδευτεί.
3) Αν μία μπάλα είναι άκυρη και δεν απομακρυνθεί άμεσα από το γήπεδο και η αντίπαλη ομάδα ρίξει τότε αυτομάτως θεωρείται έγκυρη.
Άρθρο 20: Σταματημένες μπάλες
1) Αν μία μπάλα παιχτεί και η πορεία της διακοπεί κατα λάθος από τον διαιτητή ή από θεατή τότε δεν μπορεί να ξαναπαιχτεί και παραμένει στην θέση που έμεινε.
2) Αν μία μπάλα παιχτεί και η πορεία της αλλοιωθεί από αθλητή της ίδιας ομάδας τότε η μπάλα ακυρώνεται.
3) Αν μία μπάλα παιχτεί και η πορεία της αλλοιωθεί ή μετακινηθεί ή αλλάξει θέση από αθλητή αντίπαλης ομάδας τότε ο αθλητής που μόλις έριξε έχει τις εξής δύο επιλογές:
3a) Η μπάλα να μείνει εκεί που σταμάτησε.
3b) Να μετακινήσει την μπάλα του σε διαφορετική θέση, πάνω σε μία ευθεία που έχει σαν αρχή την αρχική θέση της μπάλας πριν αυτή χτυπηθεί έως και την τελευταία θέση της, εφόσον όμως η αρχική θέση της μπάλας είχε σημαδευτεί.
Άρθρο 21: Διαθέσιμος χρόνος για το παίξιμο
1) Κάθε αθλητής έχει στην διάθεσή του το χρονικό διάστημα του ενός λεπτού για να παίξει την μπάλα του. Ο χρόνος αυτός ξεκινάει από την στιγμή που η προηγούμενη μπάλα ή στόχος (κοσονέ) σταματήσει.
2) Αν πρέπει να μετρηθεί ένας πόντος τότε το μέτρημα του ενός λεπτού ξεκινάει από την ώρα που ολοκληρωθεί η μέτρηση.
3) Τον ίδιο χρόνο διαθέτει ο αθλητής για να πετάξει τον στόχο (κοσονέ).
4) Οι αθλητές που δεν εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα τότε αντιμετωπίζουν ποινές σύμφωνα με το άρθρο 35.
Άρθρο 22: Όταν σταματημένες μπάλες μετατοπιστούν
Κάθε μπάλα που παίζεται πρέπει να σημαδεύεται.Σε διαφορετική περίπτωση αν μετακινηθεί (από κλίση εδάφους, διαιτητή, θεατή κ.λ.π) δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική της θέση και ο διαιτητής δεν λαμβάνει υπόψιν τον ισχυρισμό. Νόμιμη μετακίνηση θεωρείται όταν μία σταματημένη μπάλα μετακινηθεί από άλλη μπάλα του ίδιου παιχνιδιού.
Άρθρο 23: Όταν ένας παίχτης ρίχνει μπάλα που δεν είναι δική του
1) Εάν ένας αθλητής που είναι η σειρά του να παίξει, ρίξει μπάλα που δεν είναι δικιά του τότε η μπάλα αυτή είναι έγκυρη, γίνεται η μέτρηση της αν αυτό είναι
απαραίτητο και στην συνέχεια μπορεί να γίνει αντικατάστασή της, ενώ ο αθλητής λαμβάνει προειδοποίηση.
2) Σε περίπτωση που ο αθλητής επαναλάβει το ίδιο σφάλμα, τότε η μπάλα του αθλητή ακυρώνεται και αν μετακινήθηκαν μπάλες ή ο στόχος (κοσονέ), τότε τα επιστρέφουμε στην αρχική τους θέση, εαν αυτή είχε σημαδευτεί.
Άρθρο 24: Αντικανονικό παίξιμο μπάλας
Με εξαίρεση τις περιπτώσεις στις οποίες ο παρών κανονισμός προβλέπει την επιβολή κυρώσεων συγκεκριμένων και διαβαθμισμένων στο άρθρο 35, κάθε μπάλα που παίζεται αντίθετα με τους κανόνες είναι άκυρη και ό,τι κινήθηκε στο πέρασμά της τοποθετείται ξανά στη θέση του, αν τα αντικείμενα ήταν μαρκαρισμένα. Ωστόσο, ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να επιβάλει τον κανόνα του πλεονεκτήματος και να δηλώσει ότι η μπάλα ισχύει. Σε αυτή την περίπτωση, η είναι καλή και όλα αυτά που κινήθηκαν παραμένουν στη θέση τους.
Άρθρο 25: Προσωρινή απομάκρυνση μπαλών (για μέτρημα)
Για την ανάγκη της μέτρησης ενός πόντου, δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθεί μία μπάλα ή εμπόδιο, αφού πρώτα σημαδευτούν οι θέσεις τους. Μετά την ολοκλήρωση της μέτρησης πρέπει υποχρεωτικά να επιστρέψουν στην σημαδεμένη θέση τους όλα τα αντικείμενα που μετακινήθηκαν προσωρινά. Αν η μετακίνηση του εμποδίου ή μπάλας δεν είναι εφικτή τότε η μέτρηση μπορεί να γίνει με διαβήτη.
Άρθρο 26: Μέτρημα των πόντων
1) Το μέτρημα είναι ευθύνη του αθλητή που έπαιξε τελευταίος ή κάποιου συμπαίκτη του.
2) Το μέτρημα πρέπει να γίνεται από τα απαραίτητα όργανα, τα οποία θα πρέπει κάθε ομάδα να διαθέτει.
3) Απαγορεύεται το μέτρημα με τα πόδια. Σε διαφορετική περίπτωση αυτός που έκανε το μετρημα με τα πόδια αντιμετωπίζει ποινές όπωσ αυτές περιγράφονται στο άρθρο 35.
4) Μέτρημα στις μπάλες μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του αγώνα.
5) Σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή του διατητή σε ένα μέτρημα, τότε η απόφασή του είναι οριστική και δεν επιδέχεται ένσταση.
6) Η Οργανωτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν το μέτρημα θα γίνεται αποκλειστικά από τον διαιτητή του αγώνα.
Άρθρο 27: Κατά το μάζεμα των παιγμένων μπαλών
1) Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να σηκώσουν τις μπάλες τους οι αθλητές εάν δεν ολοκληρωθεί ο γύρος.
2) Στο τέλος του γύρου και πριν ολοκληρωθει το μέτρημα των πόντων όποια μπάλα σηκωθεί θεωρείται άκυρη.Δεν υπάρχει δικαίωμα ένστασης.
3) Εάν κάποιος αθλητής σηκώσει τις μπάλες του πριν ακόμα έχει ολοκληρωθεί ο γύρος και οι συναθλητές του έχουν ακόμα μπάλες στα χέρια τους, τότε οι συμπαίκτες του δεν έχουν το δικαίωμα να παίξουν τις μπάλες αυτές.
Άρθρο 28: Μετατόπιση μπαλών ή του στόχου
1) Στην περίπτωση που κάποιος αθλητής μετακινήσει μία μπάλα από αυτές που είναι προς μέτρηση ή τον στόχο (κοσονέ) τότε η ομάδα του χάνει τον πόντο.
2) Στην περίπτωση που ο διαιτητής μετακινήσει μία μπάλα από αυτές που είναι προς μέτρηση ή τον στόχο (κοσονέ), τότε πρέπει η απόφασή του να είναι αμερόληπτη και με δίκαιο τρόπο.
Άρθρο 29: Όταν οι μπάλες ισαπέχουν από τον στόχο
Σε περίπτωση που έχουμε δύο μπάλες, μία για κάθε μία ομάδα και η απόστασή τους είναι ίδια από τον στόχο (κοσονέ) τότε έχουμε τρεις περιπτώσεις:
3a) Η πρώτη περίπτωση αν και οι 2 ομάδες δεν έχουν άλλες μπάλες να παίξουν τότε ο γύρος κρίνεται άκυρος και ξεκινάει καινούργιος στο οποίο παίζει η ομάδα που είχε κερδίσει τον προηγούμενο γύρο ή κλήρωση.
3b) Στην δεύτερη περίπτωση αν μία ομάδα μόνο έχει μπάλες να παίξει, τότε παίζει τις μπάλες αυτές και οι πόντοι μετριούντε αυτές που είναι πιο κοντά στον στόχο από την πιο κοντυνότερη μπάλα του αντιπάλου.
3c) Η τρίτη περίπτωση όταν και οι δύο μπάλες έχουν μπάλες, τότε μετά την μέτρηση της απόστασης παίζει πρώτα η ομάδα που έπαιξε τελευταία πριν την μέτρηση και στην συνέχεια η αντίπαλη ομάδα μέχρι να κερδίσει κάποια τον πόντο.
*** Σε περίπτωση που δεν κερδίσει κάποιος τον πόντο ο γύρος κρίνεται άκυρος και αρχιζει καινούργιος χωρίς σκορ από τον προηγούμενο γύρο.
Άρθρο 30: Όταν ξένα σώματα προσκολλούνται στις μπάλες ή στο κοσονέ
Οποιοδήποτε ξένο σώμα προσκολλάται στη μπάλα ή τον στόχο (κοσονε) πρέπει να αφαιρεθεί πριν τη μέτρηση.
Άρθρο 31: Παράπονα – Καταγγελίες
Για να είναι αποδεκτό, οποιαδήποτε παράπονο πρέπει να γίνει σε διαιτητή. Μόλις είναι το παιχνίδι ολοκληρωθεί, δεν γίνονται δεκτά παράπονα.
Άρθρο 32: Ποινές για απόντες παίχτες ή ομάδες
1) Κατά την διάρκεια της κλήρωσης ένας τουλάχιστον αθλητής από κάθε ομάδα πρέπει να είναι παρόν.
2) Αν μία ομάδα μετά από δεκαπέντε λεπτά συνεχίζει να απουσιάζει τότε η αντίπαλη ομάδα λαμβάνει έναν πόντο.
3) Αν ο αγώνας είναι χρονομετρημένος και μία ομάδα απουσιάζει για πέντε λεπτά τότε η αντίπαλη ομάδα λαμβάνει ένα πόντο. Για κάθε πέντε λεπτά οι αντίπαλοι θα λαμβάνουν και έναν πόντο.
4) Οι παραπάνω ποινές ισχύουν για κάθε αγώνα καθ΄όλη την διάρκεια της διοργάνωσης.
5) Η ομάδα που δεν εμφανίζεται στον αγωνιστικό χώρο εντός 30 λεπτών από την έναρξη ή την επανέναρξη του παιχνιδιού κηρύσσεται αποκλεισμένη από την διοργάνωση.
6) Μια ημιτελής ομάδα έχει την επιλογή να ξεκινήσει το παιχνίδι χωρίς να
περιμένει τον αθλητή της, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μπάλες του.
7) Κανένας αθλητής δεν επιτρέπεται να απουσιάζει από ένα παιχνίδι ή να
αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς την εξουσιοδότηση ενός διαιτητή. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έξοδος δεν διακόπτει την εξέλιξη του παιχνιδιού, ούτε την υποχρέωση των συμπαικτών του να παίξουν τις μπάλες τους εντός του καθορισμένου λεπτού. Αν δεν είναι επιστρεψει τη στιγμή που πρέπει να παίξει τις μπάλες του τότε αυτές ακυρώνονται με βάση μία μπάλα ανά λεπτό.
8) Εάν δεν έχει χορηγηθεί η άδεια σε έναν αθλητή να λήψει,τότε επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 35.
9) Σε περίπτωση ατυχήματος ή ιατρικού προβλήματος που επιβεβαιώνεται από γιατρό, τότε μπορεί να άδεια στον αθλητή να απουσιάζει για δεκαπέντε λεπτά. Εάν διαπιστωθει ότι ο αθλητής ψευδός επικαλέστηκε το πρόβλημα τότε ο αθλήτης και η ομάδα του αποβάλλονται από την διοργάνωση.
Άρθρο 33: Όταν οι παίχτες φτάνουν καθυστερημένα
1) Εάν ένας αθλητής προσέλθει στον αγώνα μετά την έναρξη του γύρου δεν μπορεί να λάβει μέρος πριν το τέλος του γύρου αυτού.
2) Εάν ένας αθλητής προσέλθει μετά από 30 λεπτά από την έναρξη του γύρου, τότε χάνει το δικαίωμα να αγωνιστεί σε αυτόν τον αγώνα.
3) Σε περίπτωση που οι συμπαίκτες του αργοπορημένου αθλητή κερδίσουν τον αγώνα αυτός μπορεί να πάρει μέρος στον επόμενο εφόσον είναι δηλωμένος.
4) Σε περίπτωση που η διοργάνωση γίνεται σε ομίλους τότε ο αργοπορημένος αθλητής μπορεί να λάβει μέρος κανονικά στον 2ο γύρο ανεξάρτητα με το
αποτέλεσμα του 1ου γύρου.
Άρθρο 34: Αντικατάσταση ενός αθλητή
Η αντικατάσταση ενός παίκτη σε μία ντουμπλέτα είτε ένας ή δύο αθλητές σε τριπλέτα, μπορεί να πραγμτοποιηθεί, αρκεί να αναφέρετε στην επίσημη
προκήρυξη της διοργάνωσης ή να ανακοινωθεί πριν την επίσημη έναρξή της.
*** Βασική προϋπόθεση όμως είναι ο αντικαταστάτης να μην έχει δηλωθεί σε άλλη ομάδα.
Άρθρο 35: Ποινές
Οι ποινές που μπορούν να δοθούν σε ένα αγώνα ή διοργάνωση είναι οι παρακάτω:
1) Προειδοποίηση / παρατήρηση (Κίτρινη Κάρτα)
1a) Ένας αθλητής μπορεί να λάβει κίτρινη κάρτα για ένα σφάλμα.
2b) Αν η κάρτα αφορά καθυστέρηση στο παίξιμο μίας μπάλας ή ενός στόχου (κοσονέ) τότε η κάρτα αφορά όλους του αθλητές της ομάδας. Αν κάποιος αθλητής έχει ήδη μία κίτρινη κάρτα, τότε η μπάλα αυτή θα ακυρωθεί.
2) Ακύρωση Μπάλας (Πορτοκαλί Κάρτα): Θα ακυρωθεί η μπάλα που παίχτηκε ή θα παιχτεί.
3) Αποβολή Παίκτη (Κόκκινη Κάρτα)
4) Αποβολή ολόκληρης της ομάδας
5) Αποκλεισμός και των 2 ομάδων
Άρθρο 36: Κακοκαιρία
Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρή κακοκαιρία (π.χ. μεγάλη βροχόπτωση κ.λ.π), θα πρέπει πριν διακοπή ο αγώνας να ολοκληρωθεί ο γύρος που έχει ήδη
ξεκινήσει.Αυτό μπορεί να μην συμβεί μόνο εάν αποφασιστεί κάτι το διαφορετικό από τον διαιτητή και την Επιτροπή, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι για τέτοιου
είδους αποφάσεις.
Άρθρο 37: Κατά τη νέα φάση μιας διοργάνωσης
Κατά την αναγγελία της νέας φάσης της διοργάνωσεις (2ος γύρος, 3ος γύρος κ.λπ.), υπάρχουν ακόμα ενεργοί αγώνες από την προηγούμενη φάση και ο διαιτητής διαπιστώσει ότι οι αγώνες της νέας φάσης δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ομαλά, τότε μπορεί να ζητήσει από την Οργανωτική Επιτροππή να διακόψει του προηγούμενους αγώνες ή ακόμα και την διοργανωση.
Άρθρο 38: Επίδειξη μη αθλητικού πνεύματος
Οι αθλητές καθ’ όλη την διάρκεια μιας διοργάνωσης είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν αθλητικό πνεύμα τόσο μεταξύ τους όσο και απέναντι σε διαιτητές,Οργανωτική Επιτροπή και θεατές. Σε διαφορετική περίπτωση αποκλείονται από τη διοργάνωση.Ο αποκλεισμός αυτός μπορεί να επιφέρει την μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων καθώς και άλλες ποινές όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 39.
Άρθρο 39: Άσχημη συμπεριφορά
1) Αθλητής που έχει έχει κριθεί ένοχος για κακή συμπεριφορά ή βία απέναντι σε συναθλητή, αξιωματούχο αγώνα (διαιτητή, Επιτροπή) ή θέατη, μπορεί να υποστεί μία ή και περισσότερες ποινές, όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:
1a) Αποκλεισμό από τη διοργάνωση. Η ποινή αυτή μπορεί να επιβληθεί από τον διαιτητή του αγώνα.
1b) Αφαίρεση του δελτίου αθλητικής ιδιότητας. Η ποινή αυτή επιβάλλεται από την Επιτροπή
1c) Κατάσχεση ή επιστροφή επάθλων και βραβείων. Η ποινή αυτή επιβάλλεται από την Επιτροπή η οποία είναι υποχρεωμένη μέσα σε 48 ώρες, να αποστείλει μία λίστα με όλα τα έπαθλα και τα βραβεία, που πρέπει να κατασχεθούν και να την μεταβιβάσει μαζί με την αναφορά της στην αρμόδια Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ομοσπονδίας θα είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.
2) Η ενδυμασία των αθλητών πρέπει να είναι κόσμια. Απαγορεύεται ρητά κάποιος αθλητής να αγωνίζεται χωρίς μπλούζα και για λόγους ασφαλείας τα παπούτσια θα πρέπει να είναι κλειστά τόσο στα δάχτυλα, όσο και στις φτέρνες.
3) Απαγορεύεται το κάπνισμα (συμπεριλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο) και η χρήση κινητών τηλεφώνων καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα.
4) η μη τήρηση των παραπάνω επιφέρει αποκλεισμό από την διοργάνωση εφόσον δεν συμμορφωθεί έπειτα από παρατήρηση του Διαιτητή.
Άρθρο 40: Καθήκοντα των Διαιτητών
1) Οι διατητές που έχουν οριστεί από την Οργανωτική Επιτροπή, είναι υπεύθυνοι για την αυστηρή τήρηση τόσο των κανονισμών του παιχνιδιού , όσο και τους διαχειριστικούς κανόνες.
2) Πρέπει να κρίνουν αμερόληπτα την σοβαρότητα ενός παραπτώματος και έχουν την εξουσία να επιβάλλουν τις ανάλογες ποινές, όπως αυτές περιγράφονται παραπάνω, σε έναν αθλητή ή και ολόκληρη ομάδα, αν δεν υπάρχει συμμόρφωση στις παραπτηρήσεις τους και τις αποφάσεις τους.
3) Θεατές (με έγκυρα ή μη δελτία αθλητικής ιδιοτήτας) οι οποίοι έχουν
απραβατική συμπεριφορά, θα πρέπει να αναφέρονται στην έκθεση του διατητη προς την αρμόδια Επιτροπή της Ομοσπονδίας, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους καλέσει σε απολογία ώστε να τους επιβάλλει ή όχι τις ανάλογες ποινές.
Άρθρο 41: Σύνθεση και αποφάσεις της Επιτροπής των Κριτών Αγώνων
1) Η Επιτροπή των Κριτών αποτελείται από τρία έως και πέντε άτομα.
2) Οι αποφάσεις της Επιτροπής των Κριτών είναι οριστικές και χωρίς δυνατότητα ένστασης.
3) Εάν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των Κριτών, η ψήφος του Προέδρου της Επιτροπής μετράει διπλή.
4) Κάθε περίπτωση που δεν καλύπτεται από τους παρόντες κανονισμούς μπορεί να επισημανθεί στον Διαιτητή, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να την αναφέρει στην Επιτροπή των Κριτών.