ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ PETANQUE '22 - '23

ΑΡ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 16/2022

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3/10/2022

ΠΡΟΣ: Αθλητικά Σωματεία- μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εδαφοσφαίρισης

ΘΕΜΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΔΑΦΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022 /ΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΝΤΟΥΜΠΛΕΤΕΣ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΥΜΠΛΕΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Από την Ελληνική Ομοσπονδία Εδαφοσφαίρισης

προκηρύσσεται το

1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ PETANQUE 2022

με τους παρακάτω όρους και διατάξεις:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
15-16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
ΣΕΦΑΑ ΕΚΠΑ – Εθν. Αντιστάσεως 41, Δάφνη Αττικής
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΜΕΛΗ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εδαφοσφαίρισης που πληρούν όλες τις προδιαγραφές.
ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
• 2 vs 2 – Ντουμπλέτες Ανδρών 15 & 16 Οκτωβρίου
• 2 vs 2 – Ντουμπλέτες Γυναικών 15 & 16 Οκτωβρίου
ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Όλες οι Ηλικίες
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ-ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
Χωρίς περιορισμούς. Κάθε σύλλογος μπορεί να παρουσιάσει απεριόριστο αριθμό Αθλητών-Αθλητριών.
ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΑΘΛΗΤΕΣ (ΝΤΟΥΜΠΛΕΤΑ)
Το κόστος συμμέτοχης ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά άτομο.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων θα πρέπει να γίνουν έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ε.Ο.ΕΔ. στη διεύθυνση http://registrations.hpf.gr . Για διευκρινίσεις επικοινωνήστε στο admin@hpf.gr
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΟΡΙΕΣ
Για κάθε διευκρίνιση ή απορία επικοινωνήστε στο info@hpf.gr
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:
* Υπεύθυνη για την επιμέλεια και οργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος είναι η Επιτροπή Αγώνων της Ε.Ο.ΕΔ.
* Όλα τα γήπεδα πρέπει να είναι αριθμημένα σε διαστάσεις από 3,5 x 12 έως 4 x 15 μέτρων.
* Η Ε.Ο.ΕΔ. έχει την ευθύνη εύρεσης και συμφωνίας παραχώρησης των γηπέδων που θα γίνουν οι αγώνες. Και ο αριθμός των γηπέδων να είναι το λιγότερο τριάντα (30).
* Όλα τα γήπεδα θα έχουν κύκλους
* Τα γήπεδα οριοθετούνται από λεπτό σπάγκο.
* Όλα τα γήπεδα οφείλουν να έχουν ταμπέλες για σημείωση πόντων κατά την διάρκεια του αγώνα.
* Για την λειτουργία της γραμματείας των αγώνων θα τοποθετηθούν: τραπέζια, καρέκλες, φορητός υπολογιστής, εκτυπωτής και πίνακας ανακοινώσεων αποτελεσμάτων.
* Προβλέπεται εκπαίδευση της γραμματείας και των υπευθύνων για την λειτουργία και κατανόηση του λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί για τους αγώνες.
ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΩΝ
* Οι παίκτες της ίδιας ομάδας πρέπει να έχουν ομοιόμορφη ενδυμασία. Δεν επιτρέπεται παίκτες να μην φοράνε φανέλες ενώ αγωνίζονται, επίσης δεν επιτρέπεται παίκτες να φοράνε σανδάλια ή παρόμοια ανοιχτά παπούτσια.
* Δεν επιτρέπεται η χρήση Κινέζικων μπούλων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
* Την ώρα των αγώνων δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
* Η ΕΟΕΔ είναι υπεύθυνη για την έγκαιρη ενημέρωση των υπευθύνων των σωματείων. Οι υπεύθυνοι των σωματείων με την σειρά τους, έχουν την ευθύνη ενημέρωσης των παικτών του συλλόγου τους. Οφείλουν συνεπώς να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις σχετικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και να ενημερώνουν τους αθλητές τους αντίστοιχα.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
* Οι αγώνες θα γίνουν σε δυο (2) ημέρες το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 1ος γύρος και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο 2ος γύρος.
* Νικήτρια κάθε αγώνα είναι η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη τους 13 πόντους ή η ομάδα που θα προηγείται όταν τελειώσουν τα χρονικά περιθώρια του αγώνα, όπως αυτά αναλύονται παρακάτω στο ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ.
* Στον 1ο γύρο γυναικών κάθε ομάδα θα διαγωνιστεί σε 5 αγώνες με Ελβετικό σύστημα. Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου θα προκρίνουν τις οκτώ (8) καλύτερες ομάδες που θα συνεχίσουν την επόμενη ημέρα.
* Τα βαθμολογικά κριτήρια του 1ου γύρου σε περιπτώσεις ισοβάθμιων στις Νίκες – Ήττες είναι τα ακόλουθα:
• Buchholz***
• Fine Buchholz
• Διαφορά πόντων
* Την δεύτερη ημέρα, οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν θα χωριστούν σε δύο ομίλους ανάλογα με την κατάταξή τους στον προκριματικό του Σαββάτου. Όμιλος Α (1ος, 4ος, 5ος και 8ος) και Όμιλος Β (2ος, 3ος, 6ος, 7ος). Η πρώτη αγωνιστική του ομίλου Α θα είναι 1ος-8ος και 4ος-5ος. Αντίστοιχα, η πρώτη αγωνιστική του ομίλου Β θα είναι 2ος-7ος και 3ος-6ος. Στη δεύτερη αγωνιστική θα αγωνιστούν οι νικητές της πρώτης αγωνιστικής του κάθε ομίλου μεταξύ τους και οι ηττημένοι της πρώτης αγωνιστικής αντίστοιχα μεταξύ τους. Η νικήτρια από τον αγώνα των νικητών παίρνει την πρώτη θέση στον αντίστοιχο όμιλο, ενώ η ηττημένη του αγώνα των ηττημένων αποκλείεται. Στην τρίτη αγωνιστική αγωνίζονται μόνο οι 2 ομάδες που θα έχουν από μία νίκη και μία ήττα. Η νικήτρια περνάει ως 2η του ομίλου και η ηττημένη αποκλείεται.
* Οι 4 κορυφαίες ομάδες θα παίξουν στα ημιτελικά χιαστί, δηλαδή η πρώτη ομάδα του Α ομίλου θα αγωνισθεί απέναντι στην δεύτερη του Β ομίλου και η πρώτη του Β ομίλου απέναντι στην δεύτερη του Α ομίλου. Οι δυο νικητές των ημιτελικών θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Οι δυο ομάδες που δεν θα προκριθούν στον τελικό κατατάσσονται αμφότερες τρίτες.
* ***Σε περίπτωση που οι συμμετοχές των ομάδων είναι λιγότερες από 16, η Επιτροπή αγώνων διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει τον τρόπο πρόκρισης των 8 ομάδων που θα προκριθούν για τη δεύτερη μέρα των αγώνων
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΔΡΩΝ:
* Οι αγώνες θα γίνουν σε δυο (2) ημέρες το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 1ος γύρος και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο 2ος γύρος.
* Νικήτρια κάθε αγώνα είναι η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη τους 13 πόντους ή ομάδα που θα προηγείται όταν τελειώσουν τα χρονικά περιθώρια της αγωνιστικής, όπως αυτά αναλύονται παρακάτω στο ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ.
* Στον 1ο γύρο ανδρών θα χρησιμοποιηθεί το Ελβετικό σύστημα με Buchholz και fine Buchholz σύμφωνα με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών του petanque (FIPJP, CEP κ.α.).
* Στον 1ο γύρο ανδρών το Σάββατο κάθε ομάδα θα διαγωνιστεί σε 5 αγώνες με Ελβετικό σύστημα. Από την τελική βαθμολογία που θα διαμορφωθεί θα προκριθούν για την επόμενη ημέρα και φάση οι 16 πρώτες ομάδες.
* Τα βαθμολογικά κριτήρια του 1ου γύρου σε περιπτώσεις ισοβάθμιων στις Νίκες – Ήττες είναι τα ακόλουθα:
* Buchholz***
* Fine Buchholz
* Διαφορά πόντων
* Στον 2ο γύρο οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν θα χωριστούν σε 4 ομίλους των 4 ομάδων.
* Όμιλος Α : 1ος, 8ος, 9ος, 16ος
* Όμιλος Β : 4oς, 5ος, 12ος, 13ος
* Όμιλος Γ : 3ος, 6ος, 11ος , 14ος
* Όμιλος Δ : 2ος, 7ος, 10ος, 15ος
* Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων θα είναι 1-16, 8-9, 4-13, 5-12, 3-14, 6-11, 2-15, 7-10
* Στη δεύτερη αγωνιστική οι νικητές της πρώτης αγωνιστικής θα παίξουν με τον νικητή του άλλου αγώνα του ομίλου τους, ενώ οι ηττημένοι θα αγωνισθούν με τον άλλο ηττημένο του ομίλου τους. Η ομάδα που θα κάνει 2 νίκες περνάει ως πρώτη του ομίλου ενώ η ομάδα που θα κάνει δύο ήττες αποκλείεται από τη συνέχεια.
* Στην τρίτη αγωνιστική θα αγωνισθούν μόνο οι 2 ομάδες κάθε ομίλου που έχουν από μια νίκη και μία ήττα. Οι νικήτριες της τρίτης αγωνιστικής περνούν ως δεύτερες του ομίλου τους στην επόμενη φάση ενώ οι ηττημένες ομάδες αποκλείονται από τη συνέχεια. * Στη φάση των 8 (προημιτελικά) οι ομάδες θα αγωνιστούν ως εξής :
* A1 – Β2 (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Κ)
* Β1 – Α2 (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Λ)
* Γ1 – Δ2 (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Μ)
* Δ1 – Γ2 (ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ Ν)
* Στην ημιτελική φάση ο νικητής του ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ Κ θα αντιμετωπίσει τον νικητή του προημιτελικού Μ ενώ ο νικητής του ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ Λ θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ Ν
* Οι νικήτριες ομάδες των ημιτελικών θα αγωνισθούν στον τελικό ενώ οι ηττημένες ομάδες κατατάσσονται αυτομάτως αμφότερες τρίτες στο πρωτάθλημα.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΓΩΝΩΝ :
* Οι ομάδες που θα αγωνιστούν στο πρωτάθλημα πρέπει να βρίσκονται στις 08:45 το Σάββατο 15/10/2022 και στις 08:30 την Κυριακή 16/10/2022 στην γραμματεία για να δηλώσουν την παρουσία τους και να ακούσουν τις ανακοινώσεις. * Όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 50 λεπτών συν 2 γύρους. Όταν ακουστεί το σφύριγμα της γραμματείας στη συμπλήρωση 50 λεπτών, οι ομάδες θα τελειώσουν τον τρέχοντα γύρο και θα κληθούν να παίξουν επιπλέον 2 γύρους εφόσον καμία από τις δύο ομάδες δεν συμπληρώσει εν τω μεταξύ τους 13 πόντους που απαιτούνται. Σε περίπτωση ισοβαθμίας μετά τη λήξη των δύο επιπλέον γύρων, θα διεξαχθεί ακόμα ένας γύρος που θα κρίνει τον νικητή. Δεν καταχωρείται ποτέ ισοπαλία. Ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια, τις καιρικές συνθήκες και την ορατότητα της ημέρας, η επιτροπή αγώνων θα κρίνει επί τόπου την Κυριακή και θα ανακοινώσει επισήμως την πιθανή άρση των χρονικών περιορισμών για τον τελικό ή και τους ημιτελικούς.
* Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης ημέρας (Σάββατο) έχει ως εξής :
* 09:30 πρώτος αγώνας
* 11:00 δεύτερος αγώνας
* 12:30 τρίτος αγώνας
* 15:00 τέταρτος αγώνας
* 16:30 πέμπτος αγώνας
* (Ανάμεσα στον 3ο και τον 4ο αγώνα δίνεται μία (1) ώρα επιπλέον διάλειμμα)
* Το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης ημέρας (Κυριακή) έχει ως εξής :
* 09:00 πρώτος αγώνας ομίλου
* 10:30 δεύτερος αγώνας ομίλου
* 12:00 τρίτος αγώνας ομίλου (οι ομάδες που νίκησαν στους 2 πρώτους αγώνες έχουν ρεπό)
* 13:30-14:00 διάλειμμα
* 14:00 ημιτελικοί γυναικών και προημιτελικοί ανδρών
* 15:30 τελικός γυναικών και ημιτελικοί ανδρών
* 17:00 Τελικός ανδρών.
* Ένας τουλάχιστον εκπρόσωπος κάθε ομάδας οφείλει να βρίσκεται στην γραμματεία δέκα (10) λεπτά πριν την έναρξη της αγωνιστικής για να πληροφορηθεί τον αντίπαλο και να παραλάβει το φύλλο αγώνος.
* Μόλις παραδοθούν όλα τα φύλλα αγώνος στους συμμετέχοντες, θα δοθεί χρόνος πέντε (5) λεπτών για προθέρμανση. Κατόπιν η γραμματεία θα σφυρίξει για την έναρξη των αγώνων που πρέπει να ξεκινήσουν όλοι ταυτόχρονα.
* Ο νικητής του κάθε αγώνα πρέπει να επιστρέψει το φύλλο αγώνος στην γραμματεία μετά το πέρας του αγώνα με καταγεγραμμένο το τελικό αποτέλεσμα και υπογεγραμμένο από εκπρόσωπους και των δυο ομάδων καθώς και ενός εκ των διαιτητών.
* Από την 3η αγωνιστική και έπειτα, η βαθμολογία του ελβετικού συστήματος θα αναρτάται σε πίνακα ανακοινώσεων στην γραμματεία ώστε οι ομάδες να μπορούν συνεχώς να παρακολουθούν την τρέχουσα κατάταξή τους .
* Τυχόν καθυστερήσεις ομάδων κατά την έναρξη των αγώνων θα επιφέρουν τις ποινές πόντων όπως αυτές προβλέπονται από τους επίσημους αγωνιστικούς κανονισμούς του petanque στο άρθρο 32.
* Η Επιτροπή Αγώνων σε περίπτωση μεγάλων χρονικών αποκλίσεων (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) διατηρεί το δικαίωμα να αναπροσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα των αγώνων, γι’ αυτό οι αθλητές/τριες πρέπει να ενημερώνονται από την Γραμματεία για την επόμενη αγωνιστική
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ:
1. Η επιτροπή της ΕΟΕΔ είναι υπεύθυνη για τον ορισμό δυο (2) διαιτητών του Πανελλήνιου πρωταθλήματος. Κατά προτίμηση, και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, οι διαιτητές θα επιλεγούν αναμεσά σε όσους ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα σεμινάρια διαιτησίας που έγιναν στην Αθήνα το 2017.
2. Οποιοδήποτε πειθαρχικό θέμα προκύψει θα λύνεται από την Επιτροπή αγώνων εκτός και εάν κριθεί απαραίτητο από την Επιτροπή να μεταβιβαστεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΟΕΔ.
Παρακαλούνται όλα τα σωματεία να ενημερώσουν τους παίκτες μέλη τους για τους κανονισμούς του petanque.
Ανάρμοστη συμπεριφορά προς παίκτες, διαιτητές, οργανωτές, γραμματεία, φιλάθλους κ.α. μπορεί να οδηγήσει στον άμεσο αποκλεισμό από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ολόκληρης της ομάδας.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
* Η ΕΟΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει την ημερομηνία, τον τόπο και την ώρα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος σε περίπτωση σημαντικών προβλημάτων.
* Περαιτέρω πληροφορίες και βελτιώσεις σχετικά με τη διοργάνωση, αν υπάρχουν, θα ανακοινώνονται συνέχεια . Την ενημέρωση της προκήρυξης θα πρέπει να παρακολουθούν συνέχεια, και μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες στην ιστοσελίδα της ΕΟΕΔ www.hpf.gr